مگنت‌ها یا همان آهنرباهای صنعتی نقش اساسی و مهمی را در صنعت و تکنولوژی بر عهده دارند. درواقع حذف آهنربا از صنعت، کاری نشدنی است و تصورناپذیر است. از انواع مگنت مغناطیسی در صنایع مختلف استفاده می‌شود. در صنایع سنگین و معدنی، ماشین‌های الکترونیکی، صنایع عکاسی، فیلم‌برداری و ضبط صدا و … نیاز به مگنت مغناطیسی است. در این مقاله قصد داریم به طور کامل به انواع مگنت مغناطیسی و تفاوت آن‌ها با یکدیگر بپردازیم.

انواع مگنت مغناطیسی

انواع مگنت مغناطیسی

همان‌طور که می‌دانید آهنرباهای صنعتی با آهنرباهای معمولی تفاوت‌های بسیاری دارند. علاوه‌براین مگنت‌های صنعتی نیز بر اساس ویژگی‌های مختلف از یکدیگر جدا می‌شوند. به طور کلی مگنت‌های مغناطیسی بر اساس قدرت، تحمل دمایی، حداکثر انرژی ساخت، میزان رطوبت محل استفاده، شکل و نوع طراحی، شعاع میدان مغناطیسی و میزان تنش مکانیکی در دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. در این بخش به انواع مگنت مغناطیسی می‌پردازیم.

نئودیمیم

انواع مگنت مغناطیسی

ساماریم کبالت

انواع مگنت مغناطیسی

آلنیکو

انواع مگنت مغناطیسی

فریت یا سرامیکی

انواع مگنت مغناطیسی

• نئودیمیم (NdFeBr)

این نوع از آهنربا به دلیل داشتن قدرت بالای مغناطیسی یک آهنربای پرقدرت و قوی به شمار می‌رود. این آهنربا به دلیل کاربرد فراوانی که در معدن دارد به آهنربای معدنی نیز معروف است. جدای از قدرت بالای مغناطیسی، این آهنربا از قیمت مناسبی نیز برخوردار است و از این‌رو استقبال زیادی از آن می‌شود. 

ضمن این‌که قابلیت ساخت در ابعاد و اندازه‌های مختلف را و در اشکال بلوکی، رینگی، کمانی و دیسکی را دارد. مگنت نئودیمیم جز آن دسته از انواع مگنت مغناطیسی است که به دلیل آبکاری شدن با طلا، روی و نیکل، می‌توان از آن در صنایع مختلف استفاده کرد.

• ساماریم کبالت (SmCo)

از دیگر انواع مگنت مغناطیسی می‌توان به ساماریم کبالت اشاره کرد. این آهنربا از ترکیب دو آلیاژ ساماریم (Sm) و کبالت (Co) ساخته می‌شود. ساماریم کبالت نیز مانند نئودیمیم از قدرت مغناطیسی بالایی برخوردار است و به سادگی خاصیت مغناطیسی خود را از دست نمی‌دهد.

این نوع از مگنت دارای اشکال رینگی، دیسکی، کمانی و بلوکی است و اصولا در صنایع فضایی، پزشکی و ارتش کاربرد دارد. علاوه‌بر موارد ذکر شده ساماریم کبالت دارای خوردگی کم، مقاومت دمایی کم و پایداری بالا است. با تمام این‌ها این مگنت نسبت به دیگر انواع مگنت مغناطیسی از قیمت بالایی برخوردار است.

• آلنیکو (AlNiCo)

اگر بخواهیم در بین انواع مگنت مغناطیسی به یک مورد اشاره کنیم بی‌شک  آن آلنیکو است. این مگنت از ترکیب عناصری مانند آلومینیوم، نیکل و کبالت تشکیل می‌شود. به دلیل داشتن خاصیت مغناطیسی کم و پسماند مغناطیسی بالایی که دارد نسبت به سایر مگنت‌ها کاربرد کم‌تری دارد. و تنها ویژگی منحصربه‌فرد آن تحمل دمای بالا است. به همین دلیل در قطعاتی که در کوره‌ها به کار می‌رود کاربرد دارند.

مگنت آلنیکو در اشکال میله‌ای، بلوکی  و U شکل تولید می‌شود و جالب است بدانید که نسبت به سایر مگنت‌ها قیمت بالایی دارند.

• فریت یا سرامیکی (SrFe203)

مگنت فریت که به مگنت سرامیکی نیز معروف است از دیگر انواع مگنت مغناطیسی به شمار می‌رود. این مگنت نیز جزء قدیمی‌ترین مگنت‌های موجود در بازار است که از قیمت بسیار کمی نیز برخوردار است. به دلیل ارزان بودن بسیار پرطرفدار و رایج نیز است. مگنت فریت ترکیبی از اکسیدآهن، باریم و استرانسیوم است و در اشکال لوله‌ای، رینگی، کمانی و بلوکی تولید می‌شود. از ویژگی‌های قابل توجه این مگنت خوردگی پایین و استفاده‌ی زیاد از آن است.

در نگاه اولیه به نظر می‌رسد که تمامی مگنت‌ها کاربرد یکسانی دارند. ولی با توجه به عناصری که در هر یک از آن‌ها به کار می‌رود ویژگی‌ها و کاربردهای آن‌ها نیز متفاوت می‌شود. از این‌رو پیش از خرید این قطعه و به‌کارگیری آن در دستگاه ‌ها و ماشین‌آلات باید به طور کامل با انواع مگنت مغناطیسی و ویژگی‌های هر یک از آن‌ها آشنا شوید. 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *